A till Ö
En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Bostadsrättshavare ska skriftligen, hos styrelsen, ansöka om samtycke till upplåtelsen. I ansökan ska skälet till upplåtelsen anges, vilken tid den ska pågå samt till vem lägenheten ska upplåtas.
För att få hyra ut sin borätt i andrahands krävs att bostadsrättshavare ska ha beaktansvärda skäl för detta och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke. Som beaktansvärda skäl kan vara t.ex. att provbo med någon eller att man tillfälligt ska studera/arbeta på annan ort. Styrelsens beslut kan överprövas av hyresnämnden.
Som ersättning för administrativt arbete i samband med andrahandsuthyrning under ett år har föreningen rätt att ta ut en avgift på 10% på gällande prisbasbelopp. Upplåts en lägenhet under en del av ett år får avgiften tas ut efter det antal kalendermånader som upplåtelsen omfattar.
Vår bostadsrättsförening är försäkrade genom Länsförsäkringar, till vilka du anmäler skada som uppstått i ditt boende.
Den administrativa biten sköts av företaget Proinova AB som finns i Helsingborg. Proinova har fem personer som enkom arbetar med bostadsrättsföreningars försäkringar. Har du frågor kring hur föreningens försäkring ser ut eller om du har frågor kring ditt försäkringsbolags beslut så kontaktar du Proinova på tel: 010- 22 16 670
På gården finns det två cykelförråd. För att alla ska få plats med sina cyklar kommer styrelsen med något/några års mellanrum genomföra inventering av cyklarna.
Cykelförråden ska vara låsta, vilket är viktigt att alla respekterar då tyvärr "tillfället gör tjuven".
Var snälla och påminn gärna era barn om detta då det lätt missas när man är på språng.
För att kunna fortsätta ha ett enhetligt och samspelt yttre på våra lägenheter finns det färgkoder att följa om man t.ex. planerar att måla om ytterdörr eller liknande.
Tänk på att det behöver godkännas av styrelsen och ska lämnas in skriftligen.
Färgkoder Brf Stiglädret:
- Fasadtegel: Slottsmöllan Citadell baksida, röd
- Betongpannor: Zanda grå
- Blå detaljer: NCS 5030-R90B Denna färgkod har använts till såväl radhusens ytterdörrar som garage och cykelförrådens träreglar (utanpåliggande)och nu senast (våren-20) entrédörren till "höghuset".
- Entredörrar: NCS 4502-G
- Övriga grå snickerier och trädetaljer: NCS 4502-Y
- Plåtdetaljer: Lindab 141 alternativt Planja 141
- Fönsterbläck: Vit
- Skorstensplåt: Svart
Föreningen har 15 garage och 6 p-platser. Tidigare har det inte funnits något kösystem till platserna men detta är styrelsen måna om att det finns. Om intresse finns mailar ni styrelsen om vad ni vill köa för och skriver era kontaktuppgifter så bekräftar vi köplatsen.
Just nu har vi inget ledigt garage eller P-plats till uthyrning.
Observera! När ni flyttar från ert boende så ärver inte de nya boende er p-plats eller garage. Det innebär att ni måste vara noga med att påtala detta eftersom näste person på kö kommer att få hyra platsen.
-Hyreskontraktet för garage avser bil/fordon och bilrelaterade prylar som du behöver till ditt fordon (högst en uppsättning däck). Garaget får ej nyttjas som förvaring till annat. Detta kan både dra till sig ohyra, utgöra brandfara samt skada både person och egendom. Detta är ingenting som försäkringar täcker. Man får inte koppla in el i garaget. Genom kontraktet har hyresgästen ansvar för att reglerna efterlevs, i annat fall har föreningen rätt att säga upp kontraktet.
Vi vill alla känna oss trygga i våra hem och vårat närområde.
Grannsamverkan bygger på att grannar har en vilja att hjälpa andra på ett sätt som man själv hade velat bli hjälpt när det väl händer något. 180315 skrevs ett inlägg om grannsamverkan och Coyards meddelandetjänst. För information om tjänsten kan du gå in på www.coyards.se eller https://www.lansforsakringar.se/ostgota/om-oss/hallbarhet/samhallsengagemang/grannsamverkan/
På föreningens innergård ska samtliga husdjur (t.ex. katt och hund) hållas kopplade, även om man anser att man har kontroll över sitt djur.
Det är ägarens uppgift att se till att deras djur inte uträttar sina behov på föreningens område. Detta är för allas trevnad och vi hoppas att detta respekteras.
Som medlem i Brf Stiglädret har du rätt att lämna ett eller flera förslag till föreningsstämman. Dessa kallas för motion eller ärende (fortsättningsvis i denna text benämner vi de som "motion").
En motion ska alltid behandlas på föreningsstämman, dit samtliga medlemmar är inbjudna och har rätt att vara med och fatta beslut.
Skillnad på förslag och motion
Löpande under året kan du som medlem skicka in förslag på olika åtgärder, synpunkter och annat till styrelsen.
Till föreningsstämman däremot ska du skriva en motion.
Så här skriver du en motion
- Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om.
- Skriv vad ärendet handlar om.
- Avsluta motionen med att själv föreslå ett beslut som du tycker att årsstämman ska ta.
- Skriv under dokumentet med ditt namn.
- Maila eller lämna din motion i styrelsens brevlåda i höghuset.
Var med och påverka
Det finns regler för när styrelsen senast behöver ta emot en motion. Om du vill vara säker på att den blir behandlad på kommande föreningsstämma måste du lämna in den i tid till styrelsen. Motioner behöver vara inne senast 10 mars.
Observera är att motionen ska innehålla de punkter som nämns ovan för att den ska kunna behandlas inför stämman och tas upp där.
Motionsmall (Word)
Motionsmall (Pdf)
För information om våra parkeringsplatser och om det finns lediga sådana, kontakta styrelsen@brfstigladret.se.
Om ni har problem med skadedjur tar ni kontakt med styrelsen, som i sin tur skickar en arbetsorder på det till Anticimex.
Från och med 190401 kommer vi att använda oss av FemtioFem Plus i Helsingborg för denna tjänst.
Du som bostadsrättsägare/hyresgäst ansvarar för din egen tomt, och den ska vara skottad och sandad enligt behov.
Brf Stiglädret 2 ansvarar för alla allmänna utrymmen som gångar/stigar/parkering. Tänk på att stötta för brevbärarens åtkomst till brevlådan.
Föreningen erbjuder återvinning och källsortering av förpackningar, batterier, glödlampor, glas, tidningar samt metallförpackningar, mjukplast, småelektronik, returpapper, restavfall och matavfall. I återvinningsrummet får inget annat avfall slängas än det som anges på respektive behållare. Slängs annat avfall i återvinningsrummet så som övriga grovsopor och elektronik tvingas föreningen betala höga straffavgifter, vilket på sikt urholkar föreningens ekonomi. Lite mer detaljerad info återfinns under respektive rubrik nedan samt på affischer ovanför respektive sopkärl ute i återvinningsrummet
Förpackningar
Det är viktigt att förpackningar som ska återvinnas viks ihop/rivs isär och endast kastas i anvisade behållare i återvinningsrummet. Observera att tidningar och pappersförpackningar ska sorteras i olika kärl. Tänk på att en kartong tar upp onödigt med plats så vik ihop eller dela den i mindre bitar så att kärlet rymmer mer än just din kartong.
Glas och returglas
Insamling av färgat och ofärgat glas sker i särskilda kärl. Tänk även på att gamla dricksglas, fönsterglas och annat tillverkat i glas sorteras som glas och med fördel kan kastas i glasbehållaren istället för i övriga sopor. Glas och flaskor ska INTE ställas uppe på kärlet.
Metallförpackningar
Det finns speciellt avsedda kärl för metallförpackningar. Här slänger ni rengjorda och torra förpackningar av plåt och aluminium såsom tex konservburkar, aluminiumformar och värmeljushållare.
Tidningar
Tidningar och kataloger slängs i kärlet som är avsett för detta. Observera att kartong inte ska slängas i samma kärl som tidningar. Det är bra om ni tömmer tidningarna ur den eventuella papperspåse ni har burit ut dem i då papperspåsen ska sorteras i kärlet för pappersförpackningar.
Batterier
Hushållsbatterier läggs i särskilt kärl avsett för detta. Bil- och mc-batterier ska inte lämnas i soprummet utan lämnas på återvinningscentralen (tippen).
Matavfall
I dessa kärl läggs enbart matavfallspåsar i vilka man slänger matrester, köttben, hushållspapper, servetter, kaffefilter, tepåsar och liknande. Här slängs inte blöjor, disktrasor, tuggummi, bindor osv.
Restavfall
Här slängs det som blir över när man sorterat sina sopor enligt ovanstående. I dessa kärl kastar man tex blöjor, kläder, diskborstar, dammsugarpåsar, keramik osv.
Grovsopor
Föreningen har i dagsläget ingen uppsamling av grovsopor utan varje hushåll får själv ombesörja att detta tas till återvinningscentralen. Att lämna sina grovsopor på kärran ute i soprummet i syfte att "någon annan kan överta dessa” är inte okej. Det går dock bra att sätta upp en lapp om övertagande men då får man förvara sakerna hemma.
Om medlem önskar sätta upp ett staket runt sin uteplats behöver detta godkännas av styrelsen genom att medlem skriftligen skickar en förfrågan.
För att få ett mer enhetligt utseende i föreningens trädgårdar har styrelsen enats om följande riktlinjer vid uppsättande av staket:
Staket som byggs på baksida (inte in mot gården) eller vid gavlar får ha en maxhöjd på 160 cm (mätt från marken). Träet ska vara tryckimpregnerat och ribborna/plankorna ska vara liggande (vågrät sättning).
Datum för styrelsemöten bestäms från möte till möte. Vi har 10 möte om året och vanligtvis i slutet på månaden. Vi gör uppehåll över sommaren sam i december.
Tänk på att ni kan lämna förslag m.m. till styrelsen genom att maila eller lägga i styrelsens brevlåda i höghuset. För att styrelsen ska kunna återkoppla på förslagen behöver du ange vem du är.
Föreningen anordnar ett antal städ- och trivseldagar per år då vi bland annat klipper häckar, rensar ogräs och gör gården trevlig att vistas på.
Samtliga boende inom föreningen är välkomna att delta!
Syftet med den egna arbetsinsatsen på städdagarna är att behålla våra låga avgifter, och att skapa granngemenskap. Genom det gemensamma arbetet vi själva gör sparar föreningen pengar som annars hade gått till att betala extern leverantör för dessa tjänster. Dessutom är det här trevliga tillfällen då vi grannar träffar varandra på ett trevligt sätt.
För bostadsrättsinnehavarna gäller att minst 1 vuxen medlem/hushåll hjälper till under dagen.
Datum för städdagar eller andra spontana grann-träffar som t.ex. kräftskiva och glöggmingel meddelas med utskick i brevlådan:
- Städdag hösten -24 Ej satt ännu
- Städdag våren -25 Ej satt ännu.
- Beroende på hur hösten/vintern blir kommer vi eventuellt ha ett två timmarspass där vi tar upp löv i november/december
Vi önskar behålla den grannsämja som byggts upp under åren, och detta gör vi genom att i första hand kommunicera med varandra och inte om varandra. Vi har nära till varandra och det befinner sig barn i olika åldrar på vår gård som vi tillsammans måste se till att ordningen är den samma med dessa härliga barn som sprider glädje och energi.
För att minska risken för skador, på både person och föremål, ber vi er respektera att fotbollsspel med hårda bollar sker utanför föreningens område. Det finns fantastiska möjligheter till detta på övriga grönområden runt omkring i Laröd. Vår gård är öppen för alla och ska kunna nyttjas av alla boende. Vi ser tillsammans till att det är trevligt runt omkring oss och vi plockar upp eventuella redskap, leksaker och rester från fikastunder som ägt rum. Tillsammans kan vi få en grannsämja utöver det vanliga och det börjar alltid med dig själv.
Störande grannar – Vad gör jag?!
Tyvärr är oljud en vanlig orsak till klagomål. Känner du att du blir störd av din granne ska du först själv ta kontakt med den som stör. De allra flesta är helt enkelt inte medvetna om att de är störande och eventuella problem brukar upphöra efter ett vänligt samtal. Om problemet är återkommande och inte går att lösa ska du kontakta styrelsen skriftligt med dina uppgifter. Ett bra sätt att undvika onödiga konflikter är att i förväg informera sina grannar om att man t.ex. planerar en fest eller renovering.
Akut störande grannar som spårat ur är ett ärende för polisen, vilka du själv kontaktar. Fara för liv 112 och annars 11414.
Föreningen har ingen egen störningsjour.
Bortrest?!
Prata gärna med din närmsta granne och berätta att du planerar att vara borta. På så sätt kan vi tillsammans ha lite extra koll på bostaden under tiden ni inte är hemma.
Vi har tidigare grannar som tyvärr upplevt inbrott, vilket är väldigt tragiskt för de drabbade, och väldigt många inbrott kan undvikas genom ett nära samarbete mellan grannarna.
De som har bott i en lägenhet hela sitt liv och sedan flyttar till en bostadsrätt är inte alltid medveten om att de behöver uppgradera sin hemförsäkring. Inte bara för att man flyttat utan även för att boendeformen har förändrats till bostadsrätt. Oavsett om bostadsrätten är en lägenhet eller radhus ska man alltid teckna tilläggsförsäkringen som heter bostadsrättstillägg. Detta är ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen.
I en bostadsrätt har du som ägare ansvar för vissa delar av huset medan föreningen har ansvar för andra. Lite grovt kan man säga att ägaren har ansvar för allt inom husets väggar och föreningen allt utanför ex ytterväggar, tak m.m. Enligt föreningarna är tex ägarna oftast ansvariga för golv, badkar och annan fast inredning. Detta att jämföra med en person som bor i en hyresrätt som inte är ansvarig för golv och badkar och därmed inte heller behöver försäkra dessa delar av hemmet.
Bostadsrättsförsäkring via föreningen
Om något skulle hända och föreningens försäkring måste användas måste en ganska hög självrisk betalas. Det är ett stort belopp för en privatperson att betala men med tillägget kan en stor del av denna självrisk ersättas av försäkringsbolaget.
Men det finns ett tillfälle då bostadsrättstillägget inte behöver tecknas. Detta är om bostadsrättsföreningen har köpt en kollektiv försäkring som täcker detta tillägg. Det har blivit allt vanligare med åren men som lägenhetsinnehavare kan man inte räkna med att föreningen har detta tillägg utan man bör höra med respektive förening.
Orsaken att föreningarna börjat teckna denna försäkring själv är två. För det första blir de då säkra på att alla medlemmar har en gällande tilläggsförsäkring och för det andra är det betydligt billigare att teckna en kollektiv försäkring än att var och en ska teckna en sådan var för sig.
Vi i Brf Stiglädret 2 har tecknat bostadsrättstillägget vilket innebär att var och en boende inte behöver teckna tilläggsförsäkringen själv utan kan säga upp ev befintlig och därmed sänka sin försäkringskostnad.
Tvättstugan ligger på bottenplan i "höghuset" och är endast till för boende inom Brf Stiglädret.
De pass som finns i tvättstugan är:
- 8-12
- 12-16
- 16-20
Vi använder i dagsläget en vanlig almanacka för att boka tvättider. Även om grannen inte påbörjat sin bokade tvättid står det dig inte fritt att ta den tiden – din granne kan vara försenad.
Efter att du tvättat klart ska följande saker genomföras:
- Sopa och torka av golvet
- Rensa luddfiltret på torktumlaren
- Torka av maskinerna, även under locket på tvättmedelsfacket. (Vem vill ärva grannes tvätt- och sköljmedel)
- Öppna alla luckor till maskiner och skåp så att de luftas
- Se till att lampor är släckta, altandörr och ytterdörr är låsta.
Vi ser själva till att att vi har det rent och fint i tvättstugan. Dock ser vi det som självklart att man snyggar till i tvättstugan efter att man har använt den. Det är alltid trevligt att komma in till en ren och fin tvättstuga då man ska börja tvätta.
Om ni vill bygga ut, bygga om eller renovera så behöver detta godkännas av styrelsen.
Alla önskemål om utbyggnad, ombyggnad och renovering ska lämnas in skriftligen till styrelsen
Valberedningen består normalt av 1-3 deltagare som väljs in av medlemmarna på föreningsstämman.
Valberedningen sitter under ett år och den huvudsakliga uppgiften är att på ett objektivt sätt underlätta valen vid årsmötet.
Valberedningen är inget beslutsorgan, utan ett beredningsorgan. De ska se till föreningens bästa och bortse från egna och andras särintressen. Valberedningen ingår inte i styrelsen och sitter inte heller med vid styrelsemöten.
Under året arbetar valberedningen, med medlemmarnas hjälp, fram förslag på kandidater som presenteras vid nästa årsmöte och som är förslag till kommande styrelse.
För att få förslag på kandidater till styrelsen pratar valberedningen med samtliga medlemmar i föreningen och undersöker vilka som är intresserade av att åta sig ett styrelseuppdrag och vad de skulle kunna bidra med. Valberedningen tar även in medlemmarnas förslag på andra kandidater, vilka kan vara både från sittande styrelse och nya. Utifrån dessa namn sammanställer valberedningen sitt förslag.
Valberedningen utgår då ifrån en styrelse som de, med hjälp av medlemmarna, tänker kan arbeta väl ihop och kan bidra med sina kunskaper och erfarenheter.
Valberedningen kan även föreslå sig själva (och varandra) till styrelseposterna och självklart kan även medlemmarna komma med andra förslag än de som valberedningen presenterar på årsmötet.
Utöver beredningshjälpen till årsmötet är även valberedningens uppgift att agera länk mellan medlemmar och styrelse. Det är viktigt att styrelsen får reda på hur medlemmarna tycker styrelsen fungerar, såväl saker som kan förbättras och saker som fungerar väl. Att ta tempen på styrelsen och intervjua samtliga i den om hur de anser att den fungerar är även en förutsättning för att valberedningen skall kunna presentera sina kandidater vid årsstämman.
Radhusens ventilationsapparatur är placerad i pannrummet/teknikrummet.
En gånger om året byter man filter för ett bra flöde. Detta gör någon från styrelsen och det sker i samband med en städdag på våren eller på hösten. Vid dessa tillfällen vill vi att utrymmet mellan dörren och ventilationsskåpet är fritt för arbetet, som då tar ungefär fem minuter.
Är det så att er central signalerar någon felsignal/byte av filter felanmäler ni detta till styrelsen.
Dom filter som inte bytas då pga att man inte är hemma, kan bytas vid senare tillfälle. Ta kontakt med styrelsen för att komma överens om en tid för byte.